top of page
Search

Vihreän aluevaltuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 talousarviosta

Viikon toinen talousarvio ja nyt on vasta tiistai.


Keski-Suomen hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarvio on 44 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tavoitteena on tasapainottaa talous tulevina vuosina – miten teemme tämän kestävästi ja inhimillisesti?


Alueuudistus tehtiin, jotta toiminta saadaan yhtenäistettyä mahdollisimman hyvin koko Suomessa. Sen tavoitteena ei ollut järjestää toimintaa samalla tavalla kuin aiemmin yksittäisissä kunnissa – sana uudistuskin uumoilee sitä, että meidän tulee kehittyä johonkin suuntaan.


Tarvitsemme siis uusia toimivia ratkaisuja, joita ei kuitenkaan tehdä palvelunkäyttäjän kustannuksella. Näitä ratkaisuja ovat muun muassa joustavat, yhtenäiset palvelupolut ja järjestelmät, joiden avulla kukin saa tarvitsemaansa palvelua. Lisäksi meidän tulee löytää keinot, joilla asiakkaat löytävät hoitoon oikea-aikaisesti, mikä vähentää kustannuksiltaan korkeamman erikoissairaanhoidon painetta.


Jotta uudistuksia voidaan tehdä kestävästi, tarvitsemme toimivia mittareita ja indikaattoreita, joiden avulla toimintaa tarkkaillaan ja kehitetään.


Näiden toimivien mittareiden merkitys erityisesti hyvinvointialueiden alkutaipaleella on ensiarvoisen tärkeää, sillä historiallisesti meillä on mahdollisuus arvioida eri osa-alueiden toimivuutta ja esimerkiksi kustannustehokkuutta heti alussa.

Uskon, että tekemällä tätä työtä yhdessä läpi puolue- ja maakuntarajojen meillä on mahdollisuus viedä tämä uudistus maaliin kestävästi ja inhimillisesti.

Hyvin rakennettu toiminta perustuu sille, että suunnitelman mennessä sivupolulle varasuunnitelma ja kompassi on jo takataskussa, jonka avulla voi löytää takaisin merkitylle reitille. Mitkä ovat siis niitä työkaluja ja toimenpiteitä mitä hyvinvointialue konkreettisesti tekee silloin kun olemme suuntaamassa ylitysten polulle?

10 views0 comments
bottom of page