Lähdetään liikkeelle kysymyksestä, että mitkä ihmeen kuntavaalit? Kuntavaalit ovat neljän vuoden välein käytävät vaalit, joissa valitaan kunnan asioista päättävät valtuutetut. Valtuuston koko vaihtelee kunnan koon mukaan; esimerkiksi Jyväskylässä valtuutettuja valitaan 67. Tämän vuoden kuntavaalit siirrettiin huhtikuulta kesäkuulle koronapandemiatilanteen takia. Jokainen 18-vuotias suomalainen on äänioikeutettu virallisessa kotikunnassaan. Äänestämään pääsee ennakkoon 26.5.-8.6. missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Virallisena vaalipäivänä 13.6. äänestäminen tapahtuu sinulle äänioikeuskirjeessä osoitetussa äänestyspaikassa.
Mutta mitä siellä valtuustossa sitten tehdään?
Kunnanvaltuuston tehtävät ovat lakisääteisiä. Kunnissa päätetään meitä jokaista koskevista peruspalveluista kuten koulutuksesta, terveydenhuollosta, kaupunkisuunnittelusta ja jätehuollosta. Valtuustossa päätetään myös monista kunnan talouteen ja hallintoon liittyvistä asioista. Päätöksenteko jakautuu valtuuston lisäksi myös kunnanhallitukseen ja lautakuntiin. Siihen, kuka valtuutettu pääsee mihinkin tehtävään, voivat vaikuttaa vaalien äänimäärä tai oma asiantuntijuus. Esimerkiksi kasvatusalan osaajan olisi järkevää olla koulutuksesta päättävässä sivistyslautakunnassa. Kun sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kunnan päätösvallan alta, kasvatuksesta ja koulutuksesta päättämisestä tulee kuntien merkittävin tehtävä.
Usein päätettävät asiat saattavat liikkua pitkäänkin lautakunnan, hallituksen ja valtuuston pöydillä ennen kuin nuijaa kopautetaan lopullisen päätöksen merkiksi. Valtuutetun työ vaatii paljon asioihin perehtymistä, koska päätösasioiden skaala on niin laaja; harva on valmiiksi yhtä paljon perillä kaavoitusratkaisuista, lukion oppikirjoista ja hulevesien johtamisesta.
Valtuustoryhmien näkemykset ja arvot saattavat poiketa toisistaan rajusti. Tärkeää olisikin, että valtuutetuilla on yksi yhteinen missio, jonka eteen ollaan valmiita työskentelemään yhdessä: mahdollisimman hyvä kunta asukkailleen elää ja olla. Kunnan päätöksenteko on ihmistä lähellä ja sen avulla pystymme konkreettisesti rakentamaan yhdenvertaista, turvallista ja kestävää yhteiskuntaa.
Ketä pitäisi äänestää?
Omaa ehdokasta etsiessä kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitkä asiat ja arvot ovat itselle tärkeitä. Mihin suuntaan haluaisit kotikuntaasi viedä? Vaalikoneet ovat hyvä keino selvittää, mikä puolue voisi olla lähimpänä omia arvojasi ja ajatuksiasi. Harvemmin mikään puolue on täysin identtinen oman ajatusmaailman kanssa - näin ei ole minullakaan. Kannattaakin keskittyä miettimään, mitkä asiat ovat sellaisia, joista et halua tinkiä ja mihin asioihin ehdokkaasi voisi lähteä ajamaan muutosta.
Ehdokkaita voivat puolueen lisäksi asettaa valitsijayhdistykset, jolloin ehdokas on puolueeseen sitoutumaton. Puolueet voivat myös tehdä keskenään vaaliliittoja. Silloin ehdokasta äänestäessä annetaan käytännössä ääni kaikille puolueille, jotka liittoon kuuluvat. Esimerkiksi Jyväskylässä Keskusta ja RKP ovat yhdistäneet voimansa näissä vaaleissa. Kunta- ja eduskuntavaaleissa on käytössä suhteellinen vaalitapa, jossa koko puolueen saamalla äänipotilla on vaikutusta ehdokkaan henkilökohtaisen äänimäärän lisäksi. Tämän takia puolueen valintaa kannattaa pohtia; vaikka oma ehdokkaasi ei menisikään läpi, äänesi on silti osa puolueen yhteistä äänipottia.
Oikeaa tyyppiä etsiessä kannattaa tsekkailla ehdokkaiden vaaliteemoja: olisiko joku ajamassa sitä asiaa, mikä on tärkeä myös sinulle? Vaalikoneiden täyttäminen ja vertailu on myös ihan hauskaa puuhaa vaalien alla. Erityisesti ehdokkaiden perustelut vastauksilleen avaavat usein paremmin heidän ajatuksiaan, kuin pelkät valitut vastaukset. Kysymysten asettelut kun saattavat joskus olla hieman kinkkisiä ja eri koneet painottavat eri teemoja. Iso osa ehdokkaista on myös helposti saatavilla somessa: laita rohkeasti viestiä, kysy ja haasta! Ainakin minä, ja myös monet muut tietämäni ehdokkaat, vastaamme mielellämme! Minulle tärkeintä on, että löydät ehdokkaan, joka on paras ja sopivin edustamaan juuri sinua kotikuntasi päätöksenteon pöydissä. Tärkeintä on, että äänestät.
Σχόλια