top of page
Search

Kaupungin on tuettava kulttuuritoimintaa aidosti

Updated: May 26, 2022

Kulttuuri on monen ihmisen henkireikä arjen keskellä. Kulttuurin kautta eri-ikäiset kuntalaiset pääsevät nauttimaan elämyksistä, he saavat kokemuksia estetiikasta ja mahdollisuuden laajentaa omaa ajatusmaailmaansa. Kulttuurin harrastaminen on kokonaisvaltaisesti yhteydessä ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen sekä kulttuurikokemukset edistävät esimerkiksi mielenterveyttä. Tästä on myös rutkasti tutkimustietoa. Kulttuuri tuo ihmiset yhteen ja antaa tekijöilleen ja kokijoilleen paljon. Ilokseni voinkin todeta, että Jyväskylä tarjoaa kulttuurin saralla aikalailla jokaiselle kuntalaiselle jotakin.


Jyväskylän kaupunki mainostaa itseään erityisesti liikunta- ja yliopistokaupunkina. Moninainen kulttuurielämä ja eri alojen luovat tekijät jäävät kuitenkin varjoon, vaikka ne tulisi ehdottomasti nähdä yhtenä valttikorteistamme. Jyväskylässä on monitaiteellista osaamista ja tekemistä sekä valtakunnallisellakin tasolla noteerattua runoutta, musiikkia, teatteria ja kuvataidetta. Lisäksi täällä kukoistaa ruohonjuuritason tekeminen, pienemmät kulttuuritapahtumat ja festarit sekä monenkirjava kulttuuriyhdistysten tarjonta. Jyväskylä on aidosti ja oikeasti sydämeltään kulttuurikaupunki - miksi siis emme nostaisi myös sitä liikunta- ja yliopistokaupungin imagon rinnalle?


Jyväskylän päättäjien tulee nähdä ja noteerata kuntalaistemme työ ja oivallukset kulttuurin tuottamisessa ja uuden luomisessa. Arvostus ei saa kuitenkaan jäädä hienoiksi juhlapuheiksi, vaan sen tulee näkyä myös kulttuuriavustuksissa. Tällä hetkellä valitettava tosiasia on, että taloudelliset avustukset ovat tällaisinaan monelta osin riittämättömiä. Kulttuurin tukemisen ongelmat eivät kuitenkaan jää ainoastaan kulttuuriavustuksiin: huoli on kuultavissa esimerkiksi Jyväskylän teatterintekijöiden taholta, sillä teatteritilojen puute on todellinen ongelma - ja ollut sitä jo huolestuttavan pitkään. Jyväskylässä on monipuolinen teatteritaiteen kenttä, joka työllistää muun muassa ohjaajia ja lavastajia sekä tempaisee jatkuvasti uusia tekijöitä mukaansa. Teatteritaide ja siitä nauttiminen ovatkin merkittävässä roolissa monen kuntalaisemme elämässä ja arjessa, vaikkakin jo harjoittelu ja esittäminen on tällä hetkellä hyvin haastavaa teatteritilojen heikon saatavuuden vuoksi.


Kaupungin tiloja, kuten kouluja, tarjotaan eri ikäryhmien liikuntaharrastusten käyttöön, mutta ei niinkään kulttuuritoimijoille. Tähän tarvitaan muutos, sillä kulttuuriharrastusten tukeminen on aivan yhtä tärkeää kuin liikunnankin. Esimerkiksi koulujen juhlasalit voisivat olla ainakin osa ratkaisua teatteritoimijoiden tila-ahdinkoon. Harrastuksia ei tule arvottaa ja Jyväskylän kaupungin tulee tukea kaikkia vapaa-ajan ja hyvinvoinnin parissa toimivia toimijoita tasapuolisesti ja näkyvästi.


Merkittävässä roolissa monitaiteisen tapahtumatuotannon kentällämme on tänäkin keväänä yleisöä ihastuttanut Yläkaupungin yö. Tämä tapahtuma kerää vuosi toisensa jälkeen ihmiset nauttimaan mitä monipuolisemmasta elävän taiteen tarjonnasta. Yläkaupungin yö -tapahtumaa järjestää pieni yhdistys, jonka taloudelliset resurssit ovat tällä hetkellä kertakaikkisen riittämättömät. Tämänkin tapahtuman järjestäminen on osaltaan esimerkki siitä, miten kaupungin arvostus kulttuurintekijöitä kohtaan voisi näkyä aidommin myös taloudellisen tuen näkökulmasta.


Kulttuuritoiminta luo yhteisöllisyyttä ja verkostoja sekä lisää viihtyvyyttä ja elämyksellisyyttä ympärilleen. Kuten todettu - kulttuuria ja kulttuuriharrastuksia tukemalla voimme myös vaikuttaa kuntalaisten terveyteen ja hyvinvointiin merkittävästi. Näin korona-aikana olemme joutuneet valitettavasti todistamaan kulttuurialan syvää ahdinkoa ja huolta tulevasta. Kulttuuritoimijat onkin huomioitava kuntamme päättäjien taholta heti ensitilassa, sillä kulttuurista saatava voima vie meidät tämänkin kriisin yli.109 views0 comments

Kommentare


bottom of page