top of page
Search

Alkon monopoli ei ole peli, jolla tulisi leikkiä

Keskustelu Alkon asemasta ja alkoholipolitiikasta on varma merkki siitä, että vaalit ovat lähellä. Ylen teettämä kysely eduskuntaryhmille (22.1.) säädeltyjen toimialojen uudistamisesta käsitteli myös Alkon asemaa. Harva ehdokas on kaikesta samaa mieltä oman puolueensa kanssa. Itse en kannata viinien tuomista ruokakauppoihin, vaikka Vihreät tätä puolueohjelmassa kannattavatkin.


Henkilökohtaisesti päihdepolitiikka on minulle haastava aihe. Lapsena oman isän ja tädin alkoholille menettäneenä tulee usein miettineeksi, miten asiat olisi voinut tehdä toisin.


Alkoholilakia on uudistettu viimeksi vuonna 2018. Tähän liittyviä ongelmia pohti myös Ismo Tuominen Keskisuomalaisen (31.12.) haastattelussa. Yhdyn Tuomisen ajatuksiin siinä, että uudistus on tuottanut enemmän peruuttamattomia haittoja kuin järkeviä hyötyjä.


Leikitään ajatusleikkiä, jossa eduskunnassa tehdään päätös lopettaa taajama-alueiden nopeusrajoitukset. Päätöstä tehdessä on tiedossa, että vaikutukset ovat noin 150 kuolonuhria enemmän vuodessa. Tässä kohtaa painavampana syynä nähdään kuitenkin käytännöllisyys - luotetaan siihen, että autoilijat osaavat rajoittaa nopeuden sopivaksi suhteessa muuhun liikenteeseen.


Tällainen päätös tehtiin alkoholilain kohdalla. Hallituksen esityksessä kerrottiin uudistuksen lukuisista haitoista eri väestöryhmiin, erityisesti lapsiin ja nuoriin. Lisäksi esityksessä esitettiin arvio, jonka mukaan uudistus aiheuttaa noin 150 alkoholikuolemaa enemmän vuodessa. Oli kuitenkin käytännöllisempää, että vahvempia oluita ja juomasekoituksia pystyi ostamaan marketeista.


Aihe lipsahtaa herkästi arvo- ja tunnekysymykseksi. Tässä kohtaa pitääkin suunnata katse tutkittuun tietoon. THL on tehnyt aiheesta jälkiarvioinnin, jonka mukaan alkoholiperäiset sairaudet ja kuolemat ovat lisääntyneet vuoden 2018 alkoholilain astuttua voimaan. Samaan lopputulemaan on päätynyt myös Lääkäriliitto.


Alkoholismi on sairaus, jonka kanssa eläminen vaatii yhteiskunnalta toimia. Miten alkoholikuolemia voidaan aidosti vähentää? Miten voimme varmistaa, ettei yhä useampi lapsi joudu kärsimään vanhempiensa alkoholin käytöstä?


Aihe ei ole helppo tai yksinkertainen - harva poliittinen aihe on. Keskustelun lähtökohtana tulee olla alkoholihaittojen ehkäiseminen ja vähentäminen. Tarvitsemme vaikuttavia, tutkittuun tietoon pohjautuvia keinoja vähentää alkoholin haittavaikutuksia, kuten kuolemia ja kustannuksia. Päinvastaisesti pyrkimykset vapauttaa viinit ja niiden myötä myöhemmin väkevät alkoholijuomat kauppoihin lisää näitä. Jos yhden lonkeron hintaan laskettaisi kaikki alkoholihaittojen kasvusta koituneet kustannukset, nousisi juoman litrahinta melkoiseksi.


Sääntelylle on vahvat kansanterveydelliset perusteet. Sääntelyä voi uudistaa maltillisesti ja vaikutuksia arvioiden, mutta taksiuudistuksen virheitä ei tule toistaa. Alkoholipolitiikan vapauttaminen lisää sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Sen laskun kuittaavat veronmaksajat ja kärsivät nahoissaan etenkin lapset ja nuoret.


Elma Hyöky

Eduskuntavaaliehdokas

Kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunta

Aluevaltuutettu


Kirjoitus julkaistu mukailtuna Keskisuomalaisessa sekä Suur-Jyväskylän lehdessä ja muissa maakunnan lehdissä tammi-helmikuussa 2023.

54 views0 comments
bottom of page